c

Rode wijn | Witte wijn | Druivenrassen & Wijnsoorten | Classificaties | Wijnstreken | Achtergrondinformatie | Contact

Wijnstreken

De 13 kwaliteitswijngebieden van Duitsland (“Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete” afgekort: Q.b.A) zijn elk weer verdeeld in 41 “Bereichen” (districten). Deze zijn vervolgens verdeeld in 165 Großlagen (groepen van wijngaarden), die op hun beurt weer verdeeld zijn in 2405 Einzellagen (enkele wijngaard) (stand 2008). Meestal zijn meerdere wijnboeren voor een deel van een Einzellage eigenaar. Een heel enkele keer bezit slechts één eigenaar een Einzellage. Het totale oppervlak van deze kwaliteitswijngebieden is ruim 100.000 hectare. In kwaliteitswijngebieden worden ook landwijnen gemaakt.

Ahr | De wijnstreek Ahr is genoemd naar de rivier de Ahr en is met 540 hectare een van de kleinste wijngebieden in Duitsland. De bodem bestaat uit löss en vulkanisch gesteente. Meer dan 85% van de wijn is rood. Vooral Spätburgunder, Frühburgunder en Portugieser. Grootste stad in de streek is Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Baden | Wijnstreek Baden is het meest zuidelijk gelegen in de regio Baden en beslaat bijna 16.000 hectare aan wijngaarden. Het is daarmee de op twee na grootste wijnbouwstreek van het land. Het gebied stekt zich uit van het Zwarte Woud tot de Tauber en daarbij hoort een klein gebied bij de Bodensee. De bijnaam is hier “zonnebank van het land”. Het bestrijkt een gebied van 400 km. Er worden witte, rode en roséwijnen gemaakt. De bodem bestaat uit tertiair kalk, mergel, vulkanisch gesteente en wat koper.

Franken | Franken is een middelgrote wijnstreek van ongeveer 6000 hectare langs de Main, ten oosten van Frankfurt. Hier worden de witte karakterwijnen van de Silvanerdruif gemaakt. Daarnaast wordt een fruitige witte wijn uit Müller-Thurgau / Rivaner gemaakt. Typisch is het gebruik van de speciale fles, de Bocksbeutel, dat een beschermde handelsmerk is. Bodem uit zandsteen, leem, kalk en soms wat koper.

Hessische Bergstraße | De Hessische Bergstraße is een klein gebied van 430 hectare nabij Darmstadt. De streek wordt “De lentetuin van Duitsland” genoemd vanwege de vroege fruit- en amandelbloei. Witte wijnen uit de Riesling (50%), Müller-Thurgau / Rivaner.

Mittelrhein | De Mittelrhein (midden Rijn) is een wijngebied van ongeveer 465 hectare dat zich 110 kilometer uitstrekt langs de Rijn tussen Bingen am Rhein en het Zevengebergte nabij Bonn. Hier worden vooral witte wijnen van Riesling-druiven gemaakt.

Mosel | De Mosel (Moezel) is een grote wijnstreek van 9000 hectare. Vóór 2007 werd het "Mosel, Saar und Ruwer" genoemd. De Moezel loopt van Perl, tegenover het Luxemburgse Schengen, tot Koblenz waar ze in de Rijn uitmondt. De Saar en Ruwer zijn zijrivieren die uitmonden in de Moezel even ten zuiden respectievelijk ten noorden van Trier. Het Moezelgebied is onderverdeeld in:

  • Obermosel: Ten zuiden van de stad Trier langs de Duits-Luxemburgse grens. Tot de grens met deelstaat Saarland. Doorgaans worden hier eenvoudige wijnen en sekt gemaakt. De Moseltor behoort tot de Obermosel en ligt daar waar de Moezel het land binnenkomt. Langs de eerste 10 kilometer vanaf de Frans-Luxemburgse grens tot de grens van de deelstaten Saarland en Rheinland-Pfalz.
  • Saar: Ten zuidzuidwesten van Trier. Hier worden eenvoudige maar ook goede kwaliteitswijnen gemaakt.
  • Ruwer: Een klein wijngebied ten zuidoosten van Trier. Individuele wijnmakers kunnen hier bijzondere kwaliteitswijnen maken.
  • Mittelmosel: District Bernkastel. Hier komen de meeste kwaliteitswijnen van het hele Moezelgebied vandaan.
  • Untermosel of Terrassenmosel: Het district rondom Cochem. Hier worden voor het merendeel eenvoudiger wijnen gemaakt

De Moezelstreek staat bekend als de Rieslingspecialist van Duitsland (6000 hectare aangeplant). De eerste wijngaarden werden er aangeplant door de Romeinen rond het begin van de jaartelling. In het dorpje Neumagen-Dhron is een wijnschip uit die tijd gevonden. Veel wijngaarden hebben een helling van meer dan 30°; de steilste wijngaard zelfs 68°. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen. Dicht langs de rivieren ook uit klei. Wijnen uit deze streek kenmerken zich door hun fijne bloemige karakter en delicate zuren.

Nahe | De Nahe is een kleinere regio van 4100 hectare, vernoemd naar de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn. De belangrijkste stad is Bad Kreuznach. Witte wijnen van vooral Riesling worden hier gemaakt.

Palts | De wijnstreek Palts is een groot wijnbouwgebied van 23.000 hectare in de gelijknamige Pfalz en is daarmee een van de grootse wijnproducenten van het land. Met een lengte van 85 kilometer stekt het zich uit langs de Rijn - die oostelijk ligt - uit tot de Franse grens in het zuiden. De belangrijkste stad in dit gebied is Neustadt an der Weinstraße. Men maakt er zowel witte- als rode wijn uit een grote verscheidenheid aan druivenvariëteiten. De bodem bevat zandsteen, kalk, leem, mergel en koper.

Rheingau | De Rheingau is een wijnstreek van 3100 hectare aan de zuidzijde van het Taunus-gebergte. De Rijn loopt hier oost-west tussen Hochheim am Main en Assmannshausen. Enkele belangrijke steden zijn onder andere Rüdesheim am Rhein en Geisenheim. De bodem bestaat uit leisteen, zand, klei, mergel en löss (= vruchtbare leemgrond). Hier werd de eerste Spätlese in 1775 gemaakt. Veel witte wijn uit Riesling, zo'n 80% van de totale productie.

Rheinhessen | Rheinhessen is de grootse wijnproducent van Duitsland in de gelijknamige streek Rheinhessen (Rijn-Hessen). Het heeft 26.200 hectare aan wijngaarden gelegen in de driehoek Worms, Mainz en Bingen am Rhein. De bodem is hoofdzakelijk löss, met wat mergel, kwarts en porfier. Er is een duidelijk verschil tussen de wijnen die afkomstig zijn van de hellingen langs de Rijn (de zogenaamde Roter Hang) en de wijnen uit het zachtglooiende achterland, de Wonnegau of Hügelland. De wijnen van de Rijnoevers zijn aanzienlijk mineraliger dan die uit het achterland. Hoofdzakelijk witte wijnen uit Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Kerner en Scheurebe, maar ook rode uit Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en andere kleine aanplant zoals Schwarzriesling. Het is de streek waar de oorspronkelijke Liebfraumilch vandaan komt.

Saale-Unstrut | Saale-Unstrut is een wijnstreek die vijftig kilometer ten zuidwesten van de stad Leipzig ligt in de deelstaat Saksen-Anhalt. Het gebied is genoemd naar de gelijknamige rivieren de Unstrut en Saale. Met 650 ha aan wijnbouwoppervlak is dit een klein wijngebied, maar wel het noordelijkst gelegen commerciële wijngebied binnen Duitsland. De bodem bevat kalk, mergel, zandsteen, leem en klei. De voornaamste gebruikte druivenrassen zijn Müller-Thurgau, Silvaner, Weißer Burgunder, Riesling en Spätburgunder.

Sachsen | Saksen omvat 410 hectare aan wijngaarden langs de rivier de Elbe, in Saksen. Een document uit 1161 handelt reeds over de wijnbouw, doch men neemt aan dat veel eerder wijngaarden werden aangeplant. Sommige wijnboeren bottelen hun wijn weer in de Sachsenkeule. De bodem bevat graniet, porfier, leem, löss en zandsteen. De grootste stad in de streek is Dresden.

Württemberg | Württemberg is een wijnstreek van 11.500 hectare rond de rivier Neckar en een klein gebied aan de oostzijde van de Bodensee. Grootste producent van rode wijnen. Belangrijke steden zijn Stuttgart en Heilbronn. Veel voorkomende blauwe druiven zijn: Trollinger, Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder. Witte druiven grotendeels Riesling.

 

 

 

Rode wijn | Witte wijn | Druivenrassen & Wijnsoorten | Classificaties | Wijnstreken | Achtergrondinformatie | Contact