|
| Rode wijn | Witte wijn | Druivenrassen & Wijnsoorten | Wijnstreken | Achtergrondinformatie | Contact |
|---|

Achtergrondinformatie

|
De eerste wijnbouw in Duitsland is door de Romeinen naar het Moezelgebied en Rijndal gebracht om hun legers te voorzien van wijn. Na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw na Chr. hielden voornamelijk kloosters zich bezig met de wijnbouw. Wijngaardnamen als Klostergarten, Jesuïtenhof, Kirchenstift enz., herinneren daar nog steeds aan. In de middeleeuwen groeide het areaal met druivenstokken tot meer dan 300.000 ha. Dat is drie keer zoveel als wat er tegenwoordig staat. Duitsland behoort tot de klassieke wijnlanden. Het kan bogen op een rijke historie, eigen vinificatietradities en, dankzij zijn noordelijke ligging en het daarmee samenhangende koele klimaat, op een geheel eigen type wijnen. Van doorslaggevend belang voor de rijpheid van het fruit is de ligging van de wijngaard. Die vraagt om beschutting tegen kou in het algemeen en nachtvorst in het bijzonder en optimale instraling van zonneschijn. Smalle, diepe rivierdalen bieden vaak de juiste klimatologische omstandigheden.
De belangrijkste druif is de riesling. Deze druif zorgt voor mooie Duitse wijnen variërend van zoet tot droog. Daarnaast is de silvaner een belangrijke druif in vrijwel alle wijngebieden. Vooral in de regio Franken levert deze goede resultaten. Rode wijnen maken ruim 1/3 uit van de Duitse wijnproductie. De belangrijkste druif daarvoor is de spätburgunder (pinot noir), gevolgd door de succesvolle Dornfelder. In Duitsland rijpt de wijn langer dan bijvoorbeeld in Zuid-Europa. Hierdoor worden meer aroma´s ontwikkeld en krijgt de wijn een hogere graad van rijpheid. In 2015 werden in Duitsland zo´n 12 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Daarmee staat Duitsland wereldwijd op een bescheiden plaats. Hiervan wordt ongeveer 25% geëxporteerd. Duitse wijn wordt steeds populairder in Nederland. De Duitse wijnbouw is kleinschalig en is ruim een tiende in oppervlakte van b.v. de Franse wijnbouw en daarmee redelijk exclusief. Bovendien zijn Duitsers in het algemeen betrouwbaar en pünktlich en dat is met de Duitse wijnmakers niet anders. Meestal wordt alleen de wijn beoordeeld maar de makers erachter zijn zeker zo belangrijk. De Duitse wijnen komen steeds meer in de belangstelling om kwaliteit! Duitsland doet er alles aan om de zuiverheid en de puurheid van haar wijnen te garanderen. De Duitse wijnwetgeving is streng en dat resulteert bijvoorbeeld in een ware stortvloed van informatie op het etiket.
Het etiket
Classificatie van de Duitse wijnen
|
| Rode wijn | Witte wijn | Druivenrassen & Wijnsoorten | Wijnstreken | Achtergrondinformatie | Contact |
|---|
