c

Rode wijn | Witte wijn | Druivenrassen & Wijnsoorten | Classificaties | Wijnstreken | Achtergrondinformatie | Contact

Classificaties

 

Classificatie van de Duitse wijnen
Kwaliteitswijnen die de dertien Duitse wijngebieden produceren moeten allen voldoen aan de veeleisende kwaliteitsnormen van de straffe Duitse wetgeving voor Duitse wijnen.

  • Qualitätswein bestimmter Anbau-gebiet (QbA): Dit zijn wijnen van de eerste oogst, deze wijnen kunnen fruitige wijnen zijn voor iedere dag, maar ook pure topwijnen. Deze wijnen zijn verkrijgbaar in droge wijnen, halfdroge wijnen en zoete wijnen.
  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP): Hier vallen de allerbeste Duitse wijnen onder. Deze wijnen zijn geproduceerd van doorgerijpte en overrijpe wijndruiven. Het zijn smaakvolle, zachte en zeer toegankelijke wijnen die lang kunnen rijpen in de fles. 

Er zijn in de predicaat wijnen zes groepen en deze worden alsvolgt aangeduid:

  • Kabinett: Voor deze wijnen zijn doorgerijpte druiven gebruikt die iets later geplukt zijn dan de druiven van de eerste oogst. Deze wijnen hebben door een iets langere rijptijd meer zon gehad en hebben hierdoor een vollere en rijpere afdronk. Ze zijn bedoeld om jong te drinken.
  • Spätlese: De druiven rijpen twee weken langer door. De druiven zijn volrijp en geven wijn met een vollere body, langere afdronk en meer fruitaroma’s dan hun zusje Kabinett. Spätlese kan verschillende wijnen maken: droog, halfdroog, halfzoet en zoet. Het behoudt een mooie balans tussen zoet en zuur.
  • Auslese: Auslese wordt gemaakt van de overrijpe druiven. De trossen worden geselecteerd en met de hand geplukt. Auslese betekent vrij vertaald ‘uitgezochte oogst’. De wijnen van deze laat geoogste druiven zijn enorm intens en ook in allerlei stijlen te vinden; van droog tot zoet. Meestal zijn ze zoet. Droge Auslese zijn schaars, maar prachtig en enorm geconcentreerd
  • Beerenauslese: Beerenauslese is gemaakt van speciaal geselecteerde en overrijpe wijndruiven. Er worden geen trossen geplukt, maar de druiven worden druif-voor-druif geselecteerd. Dat is een kostbaar proces. Deze druiven zijn vaak door edele rotting aangetast.
  • Trockenbeerenauslese: Vrij vertaald is dit de ‘uitgezochte oogst van droge druiven’. Droog betekent in dit geval dat de druiven volledig zijn aangetast door de edele rotting en uitgedroogd zijn tot kleine rozijntjes. Dit is een hele bijzondere wijn. Het kost één persoon een hele dag om zoveel druiven bij elkaar te verzamelen om één fles te vullen. Kortom, de wijnen zijn heel kostbaar. De geuren en smaken zijn overweldigend en complex. Ze hebben de potentie om 80 jaar oud te worden en worden ook alleen maar beter. De koning van de Duitse dessertwijnen.
  • Eiswein: Eiswein wordt gemaakt van druiven die bevroren worden geoogst en geperst dus min of meer van de laatste pluk.

 

 

Rode wijn | Witte wijn | Druivenrassen & Wijnsoorten | Classificaties | Wijnstreken | Achtergrondinformatie | Contact